سولانا در مقابل اتریوم: چه کسی بر دنیای دیفای حکومت خواهد کرد؟

رقابت سولانا و اتریوم بر سر تسلط بر دیفای

قاتل اتریوم، رقیب بیت کوین و اخلالگر صنعت، این سه عبارت اغلب در رابطه با بلاک چین سولانا یاد می‌شود. اما آیا واقعا سولانا این پتانسیل را دارد که بخش Defi را تحت سلطه بگیرد؟

هیجانات در مورد Solana و توکن بومی آن، SOL، کاملا قابل درک است. این بلاک چین چندی پیش، در مارس ۲۰۲۰ راه اندازی شد و به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد و البته ارزش رو به رشد، تیتر یک رسانه‌های متعدد شد.

ما در این رمزارز با یک جهش قیمتی بالا نیز مواجه بودیم: در ۱ ژانویه ۲۰۲۱، SOL به ارزش ۱.۵۱ دلار بود و در ۴ نوامبر ۲۰۲۱، یک توکن سولانابه قیمت ۲۴۰.۲۹ رسید. همین اتفاق در مورد مارکت کپ یا ارزش بازار سولانا رخ داد که در ابتدای سال ۸۵.۸ میلیون دلار و تا نوامبر ۷۲.۷ میلیارد دلار بود. این کوین روند خیره کننده ای داشته، درست است؟

در همین حال، اتریوم نیز وجود دارد. اتریوم در سال ۲۰۱۵ راه اندازی شد و در حال حاضر یک کهنه کار در این صنعت محسوب می‌شود. این کوین پس از بیت کوین، اولین کوین بازار است.

سوال این است که تفاوت بین این دو بلاک چین چیست و چقدر ممکن است یک تازه وارد، سولانا، به بلاک چینی که برای اکثر توسعه دهندگان و به طور کلی دنیای ارزهای دیجیتال آشنا است تبدیل شود؟ بیایید بررسی کنیم!

درباره اتریوم و یکه تازی‌ها

ویتالیک بوترین، یکی از بنیانگذاران و مخترع اتریوم، برای اولین بار در سال ۲۰۱۳ ایده خود درباره یک بلاک چین جدید را در یک وایت پیپر توصیف کرد. او مجذوب بیت کوین و فناوری زیربنایی آن بود اما متقاعد شده بود که برای توسعه برنامه‌ها به یک زبان برنامه نویسی انعطاف پذیر نیاز دارد. از آنجایی که او توسعه‌دهنده واقعی بیت‌کوین نبود و نمی‌توانست بر نحوه طراحی آن تأثیر بگذارد، تصمیم گرفت یک پلتفرم و زبان برنامه‌نویسی جدید ایجاد کند تا با قابلیت‌های آن، این فناوری را گسترش دهد.

این روزها، اتریوم پرکاربردترین سیستم بلاک چین است زیرا ایجاد و اجرای برنامه‌ها، قراردادهای هوشمند و توکن‌ها را ممکن می‌سازد. این ویژگی‌ها اتریوم را به یک مبتکر واقعی در دنیای بلاک چین تبدیل کرده است. دیگر بلاک چین بزرگ آن زمان بیت کوین بود، اما قابلیت‌های آن تنها به انتشار ارز مجازی محدود می‌شد.

توکن اتریوم

اتریوم دارای رمزنگاری خاص خود به نام اتر (ETH) است. علاوه بر این، بلاک چین با استفاده از استاندارد ERC-20، توکن‌های دیگری را میزبانی می‌کند. بر اساس Etherscan، بیش از ۴۶۰۰۰۰ قرارداد توکن مبتنی بر ERC-20 وجود دارد. برترین پروژه‌های ارز دیجیتال عبارتند از Tether (USDT)، توکن توجه اولیه (BAT)، USD Coin (USDC) ،ChainLink (LINK) و Dai (DAI).

محبوبیت اتریوم نیز به دلیل رونق اخیر در توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) است. در حالی که ERC-20 یک کلاس از توکن‌های یکسان است، استاندارد ERC-721 اساس توکن های غیرقابل تعویض را تشکیل می‌دهد. اینها منحصر به فرد هستند و می‌توان آن‌ها را در بازارهای ویژه NFT خرید و فروش کرد. معروف‌ترین پلتفرم های NFT مبتنی بر اتریوم OpenSea ،Axie Marketplace ،CryptoPunks و SuperRare هستند.

معرفی سولانا و وعده‌های عملی شده این بلاک چین جوان

سولانا به عنوان درمانی برای نقاط ضعف بلاک چین‌های معروفی مانند بیت‌کوین و اتریوم وارد دنیای فناوری شد. آناتولی یاکوونکو، یکی از بنیانگذاران و مدیر عامل شرکت Solana Labs، که قبلا در Dropbox و Qualcomm کار می‌کرد، شاهد تلاش این پلتفرم‌های بلاک چین برای رسیدن به بیش از ۱۵ تراکنش در ثانیه (tps) بود، در حالی که سیستم‌های پرداخت سرعتی صدها یا حتی هزاران بار سریع‌تر را طلب می‌کردند.

یاکوونکو با همکار کوالکام، گرگ فیتزجرالد، همکاری کرد و بلاک چین سولانا را راه اندازی کرد. سولانا قول داد که کاستی‌هایی مانند سرعت پایین تراکنش، کارمزدهای بالا و مسائل مقیاس پذیری را از طریق الگوریتم اجماع اثبات تاریخچه (PoH) جدیدی که توسط آناتولی یاکوونکو ایجاد شده است برطرف کند. با توجه به اینکه سولانا در حال حاضر می‌تواند ۶۵۰۰۰ tps را با میانگین هزینه تراکنش ۰.۰۰۰۲۵ دلار مدیریت کند، این بلاک چین توانسته به وعده خود عمل کند.

دستاورد دیگر این است که توکن SOL با چه سرعتی به ۱۰ رتبه برتر ارزش بازار ارزهای دیجیتال صعود کرد. در فوریه ۲۰۲۱، سولانا تنها در رتبه ۴۲ قرار گرفت و از نوامبر ۲۰۲۱، سولانا در رتبه ۴ قرار گرفت.

با این حال، یک مشکل وجود دارد: دو قطعی پیش آمده و توقف سولانا.

اولین مورد در ۴ دسامبر ۲۰۲۰ اتفاق افتاد و تقریباً پنج ساعت و نیم به طول انجامید. آن روز، خوشه Solana Mainnet Beta تولید بلوک را متوقف کرد. بیش از ۲۰۰ اعتبار سنجی شبکه Solana با موفقیت دستورالعمل‌های راه اندازی مجدد شبکه را آغاز کردند و توانستند دوباره ایجاد بلوک‌ها را آغاز کنند. هیچ وجهی در طول خرابی شبکه از بین نرفت.

قطعی دوم در ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۱ اتفاق افتاد و ۱۷ ساعت به طول انجامید. تیم Solana توضیح داد که حمله انکار سرویس دلیل توقف شبکه بوده است. این مشکل زمانی رخ داد که یک پروتکل مبتنی بر Solana، پیشنهاد اولیه DEX خود را راه‌اندازی کرد و ربات‌ها در حال ایجاد تراکنش‌هایی بودند که شبکه را پر کرده و منجر به سرریز حافظه شد. Solana در کمتر از ۲۴ ساعت به عملکرد کامل بازگشت و هیچ سرمایه‌ای از بین نرفت.

واکنش‌ها به این خبر متفاوت بود. برخی ابراز ناامیدی کردند و گفتند که اعتمادشان به این بلاک چین از دست رفته است، در حالی که برخی دیگر نمی‌توانستند باور کنند که سولانا واقعاً بتواند با این سرعت تراکنش را نشان دهد. برخی دیگر مواردی را به یاد آوردند که سایر بلاک‌چین‌ها، از جمله اتریوم، با قطعی مواجه شدند، اما همچنان به عملکرد عادی بازگشتند و همچنان در بین کاربران و توسعه‌دهندگان بلاک چین محبوبیت داشتند.

با وجود این مشکلات، اکوسیستم سولانا با جهش رشد می‌کند. در حال حاضر بیش از ۴۰۰ پروژه در بلاک چین در حال اجرا هستند. برنامه‌هایی مثل ۱Sol ،Serum ،Audius ،Hedgehog ،Anchor و Raydium چند نمونه از آن‌ها می‌باشند.

Solana vs Ethereum: کدام یک برای توسعه اپلیکیشن DeFi بهتر است؟

اصطلاح DeFi (امور مالی غیرمتمرکز) در سال‌های اخیر به دلیل پذیرش بلاک چین در بخش مالی رایج شده است. اپلیکیشن‌های DeFi با ایجاد جایگزینی برای سیستم‌های مالی سنتی مانند بانک‌ها و صرافی‌ها با استفاده از ارزهای دیجیتال، دنیای مالی امروز را متحول می‌کنند. قرض گرفتن و قرض دادن کریپتو از رایج ترین موارد استفاده دیفای است.

این روزها اکثر برنامه‌ها و پلتفرم‌های DeFi بر روی بلاک چین اتریوم اجرا می‌شوند. در واقع، این اتریوم بود که روند مالی غیرمتمرکز را راه اندازی کرد و آن را با موفقیت توسعه داد. این بلاک چین این امکان را برای کاربران فراهم می‌کند تا کاربران بدون مراجعه به بانک‌ها یا تکیه بر سایر واسطه‌ها، بر روی ارزهای دیجیتال وام و بهره دریافت کنند.

با این حال، اکنون ما یک رقیب بالقوه داریم. Solana!

تبلیغات، سولانا را نور دنیای بلاک چین معرفی کرده و ضمانت داده‌اند که تشعشعات نور این خورشید بلاک چینی تابان، بر جهان NFTها نیز سایه می‌اندازد.

اما بهتر است خیلی روی بار تبلیغاتی بلاک چین‌ها حساب باز نکنیم و بلاک چین‌ها را با ویژگی‌هایشان باهم مقایسه کنیم.

قرارداد هوشمند

اول از همه، روی اتریوم متمرکز هستیم که اولین پلتفرم قرارداد هوشمند جهان است. به دلیل محبوبیت و استفاده گسترده آن در ساخت dApps، مردم تمایل دارند قراردادهای هوشمند را با این بلاک چین خاص مرتبط کنند.

قراردادهای هوشمند اتریوم با زبان برنامه نویسی Solidity نوشته شده است. در مورد سولانا، قراردادهای هوشمند آن بیشتر به زبان Rust نوشته شده است و برنامه نامیده می‌شود.

بزرگترین تفاوت بین این دو این است که Solana زمان اجرای قرارداد هوشمند موازی را ارائه می‌دهد در حالی که زمان اجرای EVM اتریوم تک رشته ای است، به این معنی که قراردادهای هوشمند در صف قرار می‌گیرند و یک قرارداد هوشمند در یک زمان وضعیت بلاک چین را تغییر می‌دهد.

در Solana، زمان اجرا موازی از طریق Sealevel، یک موتور پردازش تراکنش موازی منحصر به فرد که توسط تیم Solana توسعه یافته است، پیاده سازی می‌شود. در نتیجه، ده‌ها هزار قرارداد هوشمند را می‌توان همزمان پردازش کرد. این یکی از ویژگی‌هایی است که سولانا را بسیار مقیاس پذیر می‌کند.

تمایز دیگر این است که در اتریوم، داده‌ها و کدها با هم جفت می‌شوند در حالی که در سولانا این‌ها از هم جدا هستند. یک قرارداد هوشمند در اتریوم شامل کد و داده‌های پردازش شده توسط کد است. قراردادهای هوشمند بلاک چین سولانا فقط حاوی کد و بدون داده است. تمام داده‌ها به عنوان ورودی برنامه ارائه می‌شود‌.

زبان‌های برنامه نویسی

زبان برنامه نویسی اتریوم

بیایید نگاهی دقیق تر به Solidity and Rust بیندازیم.

Solidity یک زبان برنامه نویسی شی گرا، تایپ ایستا و سطح بالا است که توسط تیم اتریوم به طور خاص برای نوشتن قراردادهای هوشمند که روی EVM اجرا می‌شوند، ایجاد شده است. از آنجایی که Solidity از C++، Python و JavaScript الهام گرفته شده است، توسعه دهندگانی که قبلاً با این زبان‌ها کار کرده اند مشکلی در یادگیری نوشتن قراردادهای هوشمند در Solidity نخواهند داشت.

علاوه بر این، اتریوم در حال حاضر پرکاربردترین پلتفرم برای ایجاد dApps با قراردادهای هوشمند است. هر dApps، از بازارهای NFT گرفته تا پلتفرم‌های DeFi، می‌تواند با استفاده از Solidity ساخته شود.

با این حال، در مقایسه با تعداد توسعه دهندگانی که به زبان‌های برنامه نویسی دیگر آشنا هستند، هنوز هم درست است که بگوییم برنامه نویسی در Solidity یک تخصص نسبتاً نادر است.

زبان برنامه نویسی سولانا

در عین حال، طبق نظرسنجی توسعه دهندگان Stack Overflow 2021، Rust محبوب ترین زبان در بین توسعه دهندگان است. این یک زبان برنامه نویسی با تایپ ایستا، سطح بالا و همه منظوره است. توسعه‌دهندگان از Rust برای ساخت برنامه‌های متنوع، از سیستم‌های فایل و اجزای مرورگر گرفته تا موتورهای بازی و پلتفرم‌های بلاک چین، استفاده می‌کنند. اگرچه یادگیری Rust سخت است، اما به عقیده بسیاری از توسعه دهندگان، استفاده از آن آسان است.

تفاوت زبان‌های برنامه نویسی اتریوم و سولانا

بنابراین، بزرگ‌ترین تفاوت بین این دو زبان این است که Solidity به طور خاص برای نوشتن قراردادهای هوشمند با هدف قرار دادن EVM ایجاد شده است، در حالی که Rust یک زبان برنامه نویسی است که برای توسعه بسیاری از برنامه‌های کاربردی استفاده می‌شود، بنابراین برای جامعه توسعه دهندگان عمومی بیشتر آشنا است.

مکانیسم اجماع

تاکنون، اتریوم از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده می‌کند. این الگوریتم نوعی رقابت بین ماینرها ایجاد می‌کند که آن‌‌ها در آن رقابت باید یک مسئله پیچیده ریاضی را حل کنند. هر کس این کار را سریع‌تر انجام دهد برنده می‌شود و می‌تواند تراکنش‌های جدیدی را به بلاک چین اضافه کند. سپس ماینر بلوک را با شبکه به اشتراک می گذارد و با اتریوم پاداش دریافت می‌کند.

همانطور که ممکن است حدس بزنید، استخراج قدرت محاسباتی زیادی را می‌گیرد و در نتیجه مصرف انرژی بالایی را شامل می‌شود. در همین حال، جهان در تلاش است تا بر مسائل زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی غلبه کند، بنابراین مردم در مورد استخراج معادن و به ویژه اجماع PoW نگرانی‌هایی دارند. نکته این است که مکانیسم PoW اتریوم در حال حاضر انرژی معادل یک کشور متوسط ​​مصرف می‌کند. بله، این امنیت زنجیره PoW را تامین می‌کند، اما به چه قیمتی؟

این احتمالاً خبر بدی برای ماینرها است، اما اتریوم در حال حاضر در حال حرکت به سمت الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) است که نوید می‌دهد ۹۹.۹۵ درصد انرژی کارآمدتر باشد. تیم اتریوم پیش‌بینی می‌کند که این تغییر نه تنها بلاک چین را دوستدار محیط‌ زیست می‌کند، بلکه موانع فنی را برای هر کسی کاهش می‌دهد، امکان تمرکززدایی بهتر و بهبود امنیت را فراهم می‌کند. اتریوم احتمالاً تا پایان سال ۲۰۲۱ انتقال به PoS را تکمیل خواهد کرد.

بلاک چین سولانا، به نوبه خود، اثبات سهام را با اثبات تاریخ (PoH) ترکیب می‌کند – یک روش اجماع جدید که توسط آناتولی یاکوونکو ایجاد شده است.

PoH نوآوری اصلی سولانا است. این یک الگوریتم همگام سازی بلاک چین است که مشکل ساعت را حل می‌کند – مسائل مربوط به اعتبار مهرهای زمانی در یک شبکه غیرمتمرکز. یک ساعت داخلی وجود دارد که در تمام گره‌ها زمان یکسانی را نشان می‌دهد. به هر تراکنش یک مهر زمانی اختصاص می‌دهد و از تعیین ترتیب تراکنش‌ها توسط ربات‌ها و ماینرها جلوگیری می‌کند. به لطف همگام سازی سریع و قابل اعتماد، Solana قادر به دستیابی به توان عملیاتی بالایی است.

اثبات تاریخ در واقع یک نوآوری بسیار امیدوارکننده است. اما کدام یک برای توسعه اپلیکیشن DeFi بهتر است؟ پاسخ PoH و PoS است. برنامه‌های مبتنی بر PoS می‌توانند تراکنش‌ها را سریع‌تر پردازش و تأیید کنند، مقیاس پذیرتر هستند و انرژی کمتری مصرف می‌کنند. همین امر در مورد PoH نیز صادق است. اگرچه PoW هنوز یک مدل اجماع کاملاً محبوب است، برخی از پروژه‌ها انتقال خود را از PoW به PoS (درست مانند خود اتریوم) آغاز کرده‌اند.

مقیاس پذیری

برای اینکه کاربران بتوانند تراکنش‌های سریع و ایمن را انجام دهند و به راه‌حل‌های بدون اشکال دسترسی داشته باشند، برای یک بلاک چین بسیار مهم است که بتواند مقیاس‌پذیر باشد.

اگر به سرعت تراکنش اتریوم که ۱۴.۷ tps است نگاه کنید، مشخص می‌شود که این بلاک چین به بهبودهای جدی نیاز دارد. توسعه دهندگان اتریوم در حال حاضر روی این موضوع کار می‌کنند.

این تیم در حال برنامه ریزی برای معرفی “زنجیره های خرد شده” است. اینها بار شبکه را در ۶۴ زنجیره جدید پخش می‌کنند و در نتیجه ازدحام شبکه را کاهش و سرعت تراکنش را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهند. Sharding همچنین با پایین نگه داشتن نیازهای سخت افزاری، اجرای یک گره را آسان تر می‌کند.

این تغییر که یکی از مراحل ارتقای اتریوم ۲.۰ است، در سال ۲۰۲۲ رخ خواهد داد. تا آن زمان، توسعه دهندگان می‌توانند از اتریوم همانطور که هست استفاده کنند یا به راه حل ‌ای لایه ۲ روی بیاورند یا برنامه‌های کاربردی بزرگ را با استفاده از دیگر پلتفرم‌های بلاک چین توسعه دهند. 

در مورد Solana، این شبکه ادعا می‌کند که می‌تواند ۶۵۰۰۰ tps را پردازش کند. این توان عملیاتی بالا توسط PoH، Tower BFT و Turbine به دست می‌آید.

Tower BFT یک نسخه بهینه شده با PoH از pBFT است که می‌تواند نوعی الگوریتم اجماع در نظر گرفته شود. از ساعت رمزنگاری استفاده می‌کند و بدون نیاز به ارسال پیام‌های زیادی بین گره‌ها به اجماع می‌رسد. توربین به نوبه خود یک پروتکل انتشار بلوک است. این داده‌ها را به قطعات کوچکتر تقسیم می‌کند که می‌تواند سریعتر و راحت تر منتقل شود. همه اینها سرعت کلی تراکنش در شبکه را افزایش می‌دهد.

بنابراین، در مورد اتریوم، شاردینگ و راه حل‌های سطح ۲ استفاده می‌شود، در حالی که Solana مکانیسم‌های خاص خود را دارد و یک بلاک چین سطح ۱ باقی می‌ماند.

هزینه تراکنش

اگر ماشین شما بنزین نداشته باشد، حرکت نمی‌کند. اتریوم به همین صورت عمل می‌کند: برای انجام یک تراکنش، باید بنزین بپردازید. شما شبکه را با اتریوم تغذیه می‌کنید، و شبکه آماده است تا برای شما کار کند. قیمت به ازدحام شبکه بستگی دارد و معمولا بین ۲۰ تا ۷۰ دلار در هر تراکنش است.

بله، گران است، اما هزینه بالا به معنای کیفیت بالا نیز است. شرکت‌هایی که از اتریوم استفاده می‌کنند می‌دانند که پول زیادی برای تراکنش‌ها پرداخت خواهند کرد، اما مطمئن هستند که هر تراکنش، همراه با وجوهشان، ایمن خواهد بود.

میانگین هزینه سولانا برای هر تراکنش ۰.۰۰۰۲۵ دلار است. نتیجه گیری در اینجا کاملاً واضح است: بلاک چین Solana بسیار سریعتر و بسیار ارزانتر از اتریوم است. در حالی که دنیای بلاک چین در انتظار اتریوم ۲.۰ است، سولانا از هر شانسی برای صعود به اوج برخوردار است.

در عین حال، بعید است که سولانا جایگزین یا قاتل اتریوم شود. اگرچه نسخه اصلی بتا Solana در مارس ۲۰۲۰ راه اندازی شد، این دوره بتا هنوز به پایان نرسیده است. ناظر Reddit Solana اشاره کرد که همه چیز دقیقاً مانند Mainnet کار می کند و “بتا” فقط به این معنی است که در حال توسعه است، در حالی که ویژگی های اصلی کاملاً عملیاتی هستند. در هر صورت، با توجه به قطعی های اخیر، بسیاری از کاربران همچنان این پلتفرم را بتا (تا کنون) می بینند. علاوه بر این، بسیاری از پیاده سازی ها هنوز در انتظار راه اندازی هستند.

سولانا همچنین به دلیل عدم تمرکز کامل مورد انتقاد قرار گرفته است. دلیل آن این است که در حال حاضر ۱۹ اعتبارسنجی وجود دارد که روی هم بیش از ۳۳ درصد از کل سهام را کنترل می کنند. از نظر تئوری، اگر آنها تبانی کنند، می توانند کل شبکه را سانسور/توقف کنند.

علاوه بر این، در مقایسه با اتریوم، سولانا هنوز تعداد کمی گره اعتبارسنجی دارد: ۱۱۴۲ مورد برای Solana در مقایسه با ۲۰۰۱۲۱ اعتبارسنجی برای اتریوم کار می کنند.

با این وجود، آناتولی یاکوونکو، در پاسخ به سؤالاتی در مورد موانع Solana و DeFi به طور کلی، تنها به یک مشکل اشاره کرد:

“من فکر می‌کنم این فقط ظرفیت ما برای آموزش مردم است – این مانع اصلی است.”

چگونه از اتریوم به سولانا مهاجرت کنیم؟

برای کسانی که می‌خواهند برنامه‌ها، قراردادهای هوشمند یا توکن‌های خود را از اتریوم به سولانا منتقل کنند، چندین گزینه برای نحوه انجام این کار وجود دارد.

روش اول:

می‌توانید قراردادهای هوشمند SOL را با بازنویسی همه چیز در زبان برنامه نویسی Rust مستقر کنید. این یکی از سخت‌ترین راه‌ها برای انجام آن است، زیرا کار مضاعفی است و در نتیجه هزینه‌های نگهداری را افزایش ‌می‌دهد. تنها نکته مثبتش این است که شما به هیچ پروژه دیگری وابسته نیستید و می‌توانید عملکرد را مطابق با نیاز خود تنظیم کنید.

روش دوم:

امکان استفاده از Neon EVM برای اجرای قراردادهای Solidity در Solana وجود دارد. نئون به توسعه دهندگان کمک می‌کند تا اتریوم dApps را بدون هیچ گونه پیکربندی مجدد قرارداد هوشمند مستقر کنند. ایده این است که به سادگی از Solana برای کار با قراردادهای هوشمند اتریوم برای کاهش زمان اعتبار سنجی تراکنش‌ها و هزینه‌های گاز استفاده کنیم.

با این حال، نئون هنوز در فاز شبکه آزمایشی است، بنابراین کاملا نابالغ است. در نتیجه، این روش انتقال قراردادها می‌تواند کمی چالش برانگیز باشد. انتظار می‌رود شبکه اصلی در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۱ راه اندازی شود.

روش سوم

می‌توانید از کامپایلر Solang Solidity استفاده کنید که به شما امکان می‌دهد قراردادهای هوشمند نوشته شده در Solidity برای Solana را جمع آوری کنید. با این حال، شما باید قراردادهای Solidity را مطابق با محدودیت‌های Solang تنظیم کنید.

این گزینه بسیار خوبی است، اما یک مشکل موقتی وجود دارد: Solang هنوز در حال توسعه فعال است و بسیاری از ویژگی‌های استاندارد Solidity هنوز پیاده‌سازی نشده‌اند. به عنوان مثال، از اوایل نوامبر ۲۰۲۱، هیچ پشتیبانی از کدهای عملیاتی مختلف، مانند blockhash وجود ندارد. Solang همچنین از فراخوانی قراردادهای Solana در کد Solidity در بلاک چین Solana پشتیبانی نمی‌کند.

انتظار می‌رود ویژگی‌های زیادی در ماه‌های آینده اضافه شود، بنابراین سولنگ ممکن است به زودی به گزینه بسیار مناسبی برای تدوین قراردادهای هوشمند تبدیل شود.

روش چهارم

Solana دارای Wormhole 2.0 است، پروتکل قابلیت همکاری خودش که به عنوان پلی بین Solana و Ethereum عمل می‌کند. این پروتکل به انتقال دارایی‌های دیجیتال بین بلاک چین‌های ERC-20 و SPL (کتابخانه برنامه سولانا) کمک می‌کند.

اساساً Wormhole زمانی مفید است که دارایی‌هایی در اتریوم داشته باشید و منطق روی Solana پیاده‌سازی شود. شما می‌توانید توکن‌ها را از یک بلاکچین به بلاک چین دیگر منتقل کنید، اما همچنان باید قراردادهای هوشمند بنویسید.

پروژه‌های دیفای اتریوم

اتریوم در زمینه توسعه dApp رهبر بلامنازع است. تا ۴ نوامبر ۲۰۲۱، ۲۸۷۶ برنامه غیرمتمرکز بر روی اتریوم در حال اجرا هستند. پروژه‌های DeFi یکی از رایج‌ترین موارد استفاده برای این بلاک چین است. صرافی‌های غیرمتمرکز، پلت‌فرم‌های توکن‌سازی دارایی، راه‌حل‌های KYC و هویت، وام‌دهی و قرض‌گیری رمزنگاری dApps، و راه‌حل‌های پرداخت از جمله آنها هستند. بیایید کمی عمیق‌تر به چندین پلتفرم برجسته بپردازیم.

Uniswap

Uniswap یک پروتکل مالی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم برای تبادل ارزهای دیجیتال است. این منبع باز و خودکار است، واسطه‌ها را در فرآیند معاملات ارزهای دیجیتال حذف می‌کند و تجارت و فهرست کردن توکن‌های ERC-20 را آسان می‌کند.

این پروتکل توسط یک جامعه غیرمتمرکز از دارندگان توکن UNI اداره می‌شود. آنها در مورد تغییرات پروتکل رای می‌دهند، که سپس توسط تیم توسعه اجرا می‌شود.

Uniswap بدون شک یکی از بزرگ‌ترین موفقیت‌ها در اکوسیستم اتریوم است زیرا حجم معاملات ۲۴ ساعته آن به ۷۹۸.۶ میلیارد دلار می‌رسد.

Augur

Augur یک پلت فرم بازار پیش بینی و برنامه شرط بندی مبتنی بر اتریوم است. Augur به کاربران خود اجازه می‌دهد تا یک بازار پیش بینی در هر رویداد دنیای واقعی بدون حداکثر محدودیت در مقدار شرط بندی ایجاد کنند.

این فرآیند شامل چهار مرحله است. ابتدا یک بازار ایجاد می‌شود، سپس شرکت کنندگان شروع به شرط بندی و تجارت می‌کنند. پس از آن یک مرحله گزارش، و در نهایت – تسویه حساب می‌آید. پس از پایان رویداد، نتیجه توسط اوراکل Augur مشخص می‌شود و معامله‌گران موقعیت‌ها را می‌بندند و پرداخت‌ها را دریافت می‌کنند. آنها شفاف و خودکار هستند، بنابراین هیچ کس، از جمله Augur، نمی تواند در این فرآیند دخالت کند.

Augur توکن بومی خود را به نام Reputation (REP) دارد. این توکن توسط سازندگان بازار و خبرنگاران استفاده می‌شود. با گزارش دقیق نتایج رویدادها، دارندگان توکن بخشی از هزینه‌های پرداخت شده به پلتفرم را دریافت می‌کنند.

Aave

Aave یک پروتکل نقدینگی منبع باز و غیر محفوظ برای استقراض و قرض دادن کریپتو است. وام گیرندگان به وام های سریع دسترسی پیدا می‌کنند و وام دهندگان با سرمایه گذاری دارایی‌های خود در استخرهای نقدینگی سود کسب می‌کنند.

امروزه، Aave یکی از بزرگترین پروژه‌های DeFi از نظر ارزش کل دارایی قفل شده در پروتکل است. مبلغ واقعاً چشمگیر است: ۱۵.۴ میلیارد دلار. در همین حال، Aave دارای ۱۳۲۱۸۴۴۸ سکه AAVE در گردش است. از ۴ نوامبر ۲۰۲۱، قیمت هر سکه ۳۱۸.۳۷ دلار است.

Securitize

Securitize یک پلت فرم سازگار با مقررات برای دیجیتالی کردن، مدیریت و تجارت اوراق بهادار است. در سال ۲۰۱۹، این پلتفرم اولین و تنها عامل انتقال ثبت شده SEC بر اساس بلاک چین شد.

Securitize یک راه ساده برای شروع سرمایه گذاری ارائه می دهد. یک سرمایه گذار جدید در پلتفرم ثبت نام می‌کند، هویت و واجد شرایط بودن خود را تأیید می‌کند، پیشنهادات و فرصت‌ها را بررسی و حساب خود را تامین می‌کند. این شرکت همچنین خدمات KYC/AML و مدیریت سرمایه را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد.

لیست پروژه‌ها و برنامه‌های DeFi مبتنی بر اتریوم همچنان ادامه دارد. دیگر پلتفرم‌های موفق عبارتند از: Compound ،Etherisc ،MetaMask ،Curve SushiSwap ،Sovrin و غیره.

پروژه‌های دیفای سولانا

سولانا تنها در یک سال و نیم توانست اکوسیستم خود را به ۴۰۰ پروژه برساند. شایان ذکر است که NFT و DeFi دو حوزه ای هستند که Solana بیشتر در آن‌ها استفاده می‌شود: ۱۱۶ برنامه DeFi و ۱۹۳ NFT در این بلاک چین در حال اجرا هستند. بیایید در مورد برخی از پروژه‌های مالی غیرمتمرکز قابل توجه بیشتر بدانیم.

Larix

Larix یک پروتکل وام دهی با قابلیت استخراج زنده است. Larix یک مدل نرخ بهره پویا را اتخاذ کرده و استخرهای مدیریت ریسک سرمایه کارآمد ایجاد کرده است. این پلتفرم انواع دارایی‌های ارزشمند از جمله ارزهای دیجیتال، استیبل کوین و NFT را می‌پذیرد.

این پروتکل طی چند روز پس از راه اندازی نتایج چشمگیری را نشان داد. استخراج لاریکس در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ آغاز شد. تنها در ۵ ساعت، کل ارزش قفل شده از وام و استقراض از ۵۲۰ میلیون دلار فراتر رفت. روز بعد، Larix در بین بزرگترین پروتکل‌های وام دهی در تمام اکوسیستم‌ها در رتبه پانزدهم قرار گرفت.

Serum

FTX و Alameda Research می‌خواستند یک صرافی غیرمتمرکز ایجاد کنند که به همان سرعت و راحت باشد و در عین حال ارزان، امن، شفاف و بدون اعتماد باقی بماند. برای رسیدن به این هدف، آنها یک پروتکل DEX بر اساس بلاک چین Solana ساختند. کاملاً بدون مجوز، واقعاً غیرمتمرکز و بسیار سریع است. هزینه‌های تراکنش نیز بسیار کم است: فقط ۰.۰۰۰۰۱ دلار در هر عملیات.

در قلب طراحی پلتفرم، یک کتاب سفارش غیرمتمرکز مبتنی بر قرارداد هوشمند است. هدف آن منعکس کردن مبادلات سنتی با تطبیق خریداران و فروشندگان است. با Serum، کاربران می‌توانند در هنگام ارسال سفارشات به صرافی، از انعطاف پذیری قیمت و اندازه سفارش برخوردار شوند. این به آنها کنترل کامل بر معاملات و معاملات خود می‌دهد.

Raydium

Raydium یک بازارساز خودکار (AMM) و تامین کننده نقدینگی سرم است. چیزی که این پلتفرم را از بسیاری از AMMهای دیگر متمایز می‌کند این است که نقدینگی زنجیره ای را برای دفترچه سفارش محدود مرکزی فراهم می‌کند. بنابراین، استخرها می توانند به جریان سفارش و نقدینگی در Serum DEX دسترسی داشته باشند.

ارزش کل معاملات پروتکل اخیراً به ۲۷.۶ میلیارد دلار رسیده است که نشان می‌دهد توجه زیادی را از طرف جامعه رمزنگاری به خود جلب کرده است.

از جمله برنامه‌های امیدوارکننده دیگر، Saber، یک صرافی متقابل استیبل کوین مبتنی بر زنجیره سولانا است. Hedgehog Markets، یک بازار پیش‌بینی است که کاربران را قادر می‌سازد تا بازدهی غیرفعال در وجوه خود کسب کنند. و پروتکل لاله – پلت فرم تجمیع عملکرد سولانا.

آینده اتریوم و سولانا چیست؟

آینده اتریوم تا حد زیادی به موفقیت ارتقای ETH 2.0 بستگی دارد. انتظار می‌رود اتریوم ۲.۰ با معرفی زنجیره‌های خرد و انتقال از PoW به PoS، مشکل مقیاس‌پذیری بدنام را حل کند. این تغییرات احتمالا بین سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ اتفاق می‌افتد.

اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود و اتریوم بعد از ارتقا نتایج عالی نشان دهد، ممکن است تعداد dAppهای ساخته شده بر روی اتریوم به شدت افزایش یابد و توسعه دهندگان نیازی به مهاجرت پلتفرم‌های خود به بلاک چین‌های دیگر نداشته باشند. با این حال، اگر اتریوم نتواند مشکل مقیاس‌پذیری را حل کند، برنامه‌های بیشتر و بیشتری روی پلتفرم‌های دیگر ایجاد می‌شوند و بسیاری از برنامه‌های موجود ممکن است به پروتکل‌های جدید منتقل شوند.

در عین حال، هزاران برنامه قوی و امن بر روی اتریوم ساخته شده‌اند و همه آنها نیازی به مقابله با هجوم کاربران زیادی ندارند. برنامه‌هایی که جایگاه خود را پیدا کرده‌اند و به روشی پایدار در اتریوم کار می‌کنند، بعید است که بلاک چین اصلی خود را تغییر دهند.

در همین حال، دنیای بلاک چین هنوز ایستاده نیست و جایگزین‌های زیادی برای اتریوم ارائه می دهد. سولانا بدون شک یکی از جالب ترین و شایسته ترین رقبا است. جامعه فناوری در حال حاضر سولانا را قاتل اتریوم می نامد، اما توسعه دهندگان آن واقعاً با آن موافق نیستند.

من از چیزی که Eth-Killer است متنفرم. تصور اشتباه بزرگی که مردم در مورد پروژه‌های منبع باز دارند این است که کشتن آنها امکان پذیر است. هیچ راهی برای کشتن اتریوم وجود ندارد. این اساساً چیزی نیست که ما به آن فکر کنیم.» آناتولی یاکوونکو، مدیرعامل Solana Labs به اشتراک گذاشت.

بلاک چین Solana در واقع یک رقیب قوی برای یک تازه وارد است. با توجه به سرعت رشد اکوسیستم سولانا و نتایجی که برنامه‌های کاربردی مبتنی بر سولانا نشان می‌دهند، می‌توان پیش‌بینی کرد که بلاک چین هم از نظر فنی و هم از نظر اقتصادی به تکامل خود ادامه خواهد داد. برنامه‌های DeFi بسیار بیشتری وجود خواهند داشت و بلاک چین وارد سایر صنایع نیز خواهد شد.

هنوز رشد و نوآوری زیادی در آینده سولانا وجود دارد، بنابراین همه ما باید به نظارت بر تحولات آن ادامه دهیم. همچنین جالب خواهد بود که ببینیم سولانا با ناپدید شدن کلمه “بتا” از نام آن چگونه تغییر می‌کند.

سولانا و اتریوم به احتمال زیاد به توسعه موازی و همزیستی ادامه می‌دهند. شاید با گذشت زمان، سولانا نه تنها از نظر سرعت و هزینه، بلکه از نظر ایمنی و امنیت نیز از اتریوم پیشی بگیرد. با این حال، تیم توسعه پشت Solana هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن دارد تا بتواند شهرت بسیار محکمی مشابه اتریوم ایجاد کند.

نتیجه گیری

وقتی صحبت از توسعه اپلیکیشن DeFi به میان می آید، اتریوم و سولانا هر دو مناسب هستند. برای انتخاب اینکه کدام یک برای شما مناسب است، باید اهداف پروژه خود را در نظر بگیرید.

با توجه به اینکه توکن‌ها، برنامه‌ها و مبادلات اصلی در حال حاضر روی اتریوم کار می‌کنند، اگر می‌خواهید پروژه‌تان محبوب شود، بهتر است این بلاک چین را ترجیح دهید. اگر پروژه آینده شما بیشتر منزوی و مستقل از دیگران است، سولانا یک گزینه عالی است. همچنین اگر سرعت تراکنش بالا را در اولویت قرار می دهید و می‌خواهید هزینه تراکنش کم را برای کاربران خود فراهم کنید، می توانید Solana را انتخاب کنید.

همچنین فراموش نکنیم که اتریوم یک پایه آزمایش شده برای dApps است، در حالی که Solana هنوز یک استارت آپ است (هر چند بسیار قدرتمند). چه بخواهید به سولانا فرصت بدهید یا ترجیح دهید به اتریوم بچسبید آینده پروژه‌تان به خودتان بستگی دارد.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به ایران بیت می‌باشد.