خرید بیت کوین وسوست کرده اما نمیدونی از کجا و چه جوری باید شروع کنی؟ خب ما اینجاییم تا سادهترین روش خرید و فروش ارزهای دیجیتال رو بهتون آموزش بدیم. بزار از اینجا استارت بزنیم که علاوه بر کیفپول دیجیتال، یکی دیگه از مهمترین ملزومات شروع معامله، انتخاب یه صرافی ارز دیجیتال مطمئن و خوبه.
توی این مقاله یادمیگیرم ویژگیهای یه صرافی معتبر چیه و با انواع مختلف اکسچنجهای (صرافی) دیجیتالی بیشتر آشنا میشم. بعد هم میریم سراغ معرفی یه لیست از بهترین صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی و خارجی.
قبل از هر کاری بیاید بفهمیم اصلا منظور از صرافی دیجیتال چیه:
صرافی ارز دیجیتال یه واسطست برای خرید و فروش رمزارزهای مختلف، که معمولا در ازای خدماتی که ارائه میده، کارمزد دریافت میکنه.
اما استفاده از این صرافیها چه فایدهای داره؟ در یک کلام بخوام بگم؛ کار ما رو آسون میکنه. به جای اینکه مجبور باشیم خودمون شخصا دنبال یه نفر برای معامله ارز دیجیتال بگردیم، این صرافیها نقش بازار رو بازی میکنن و خریداران و فروشندگان رو به هم میرسونن (مدل کارگزاری).
البته یه گروه دیگه از صرافیها هم هستن که نه به عنوان یه واسطه، بلکه در جایگاه خریدار و فروشنده اصلی حاضر میشن و شما مستقیما رمزارز مورد نظرتون رو از خودشون میخرید یا بهشون میفروشید (مدل محلی).
در هر دو مدل، شما ممکنه توی صرافیهای مختلف یه تفاوت قیمت جزئی ببینید؛ البته زیاد نگران این موضوع نباشید چون معمولا قیمت ارزهای معروف و مهم مثل بیت کوین یا اتریوم، بر اساس شرایط عرضه و تقاضای بازار و اخبار، یه محدوده مشخصی داره که عمده بازار و صرافیها از اون پیروی میکنن.
موضوعی که درمورد اکسچنجها اهمیت زیادی داره؛ سطح امنیتیه که برای کاربرانشون فراهم میکنن. توی این حوزه می تونیم به دو دسته اصلی صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز اشاره کنیم:
بیشتر این مدل صرافیها؛ مراحل احراز هویت رو جدی میگیرن و قوانین خاصی برای ورود و انجام معامله دارن. اینجوری میتونن کنترل کاملی روی تمام جریانهای خرید و فروش داشته باشن.
خیلیها معتقدن صرافیهای غیرمتمرکز با وجود نبود مراحل احراز هویت سفت و سخت؛ خیلی خوب میتونن از پس هکرها و حملههای سایبری بر بیان. چون این سیستم مثل شبکه بلاکچین توسط خود کاربران و به صورت مستقیم مدیریت میشه؛ و کوچیکترین نقصی توسط تمام اعضا قابل رویت و اصلاحه.
با وجود تمام این تعریفا؛ نمیشه گفت که این روش معامله، کاملا رایج و فراگیره. آمار نشون داده که خیلی از کاربراk سعی میکنن توی حاشیه امنیت بمونن و با انجام مراحل احراز هویت، عضوی از شبکههای متمرکز بشن.
شاید این سوال براتون پیش بیاد که دقیقا، تفاوت بین صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز چیه؟ خب تا حدودی میشه گفت؛ از لحاظ امنیت و سادگی اجرا و استفاده، هر دوی این روشها در یک سطح قرار دارن. ولی تفاوت اصلیشون توی بحث حریم شخصی و احراز هویت مشخص میشه.
معامله توی صرافیهای متمرکز مثل این میمونه که شما اطلاعات موردنیاز برای خرید یا فروش رو به یه شخص دیگه بدید و از اون بخواید تا برای شما خرید کنه. این یعنی توی معامله ارزهای دیجیتال، کلید خصوصی شما در اختیار سیستم صرافی قرار میگیره تا بتونه به صورت اتوماتیک، کارای نقل و انتقال رو انجام بده.
با دسترسی صرافی به کلید خصوصیتون، انگاری که شما داراییتون رو تا زمانی که توی صرافی اونهاست، پیششون به امانت گذاشته باشین. در نتیجه؛ بهتره تا بعد از انجام هر معامله، سرمایتون رو به کیف پولتون منتقل کنید.
صرافیها رابطی برای معامله بین رمزارزهایی از بلاکچینهای مختلف هستن.
توی صرافیهای غیرمتمرکز، سیستم با طراحی یه سری قراردادهای هوشمند، بدون نیاز به استفاده از کلید خصوصی، رمزارزهای متفاوت رو به صورت مستقیم بین بلاکچینهای مختلف جا به جا میکنه. اینجوری دیگه خریدتون یک راست و بی واسطه، به کیفپول خودتون واریز میشه .
صرافیهای غیرمتمرکز بهتون اجازه میدن به صورت مستقیم، از والتتون معامله کنید.
توی شبکههای متمرکز؛ برای تامین امنیت، نیازه تا همه اعضا خیلی واضح و شفاف، صلاحیت خودشون برای ورود و انجام معامله رو به صرافی اثبات کنن. میشه گفت بیشتر اکسچنجها از کاربرانشون میخوان تا سند و مدرک معتبری درمورد هویتشون ارائه بدن.
توی صرافیهای غیرمتمرکز؛ از اون جایی که کاربرای شبکه، مسئول تامین امنیتن، سختگیری زیادی درمورد مراحل احراز هویت وجود نداره. توی این روش فعالیتهای مشکوک توسط تمامی اعضا قابلرویت و پیگیریه. این ویژگی باعث میشه تا بیشتر صرافیهای غیرمتمرکز، بدون محدودیت، برای همه افراد در سراسر جهان قابل دسترسی و استفاده باشن.
صرافی ارز دیجیتال؛ یه بازار مجازیه برای خرید و فروش و تبادل انواع ارزهای دیجیتال.
یه زمانی هست که ما تازه واردیم و میخوایم برای اولین بار ارز دیجیتال خرید و فروش کنیم؛ خب توی این شرایط اول باید پول فیات توی دستمون رو با بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگهای مبادله کنیم. از اون طرف بعضی وقتا فقط میخوایم سرمایه دیجیتالمون رو به یه ارز دیجیتال دیگه تبدیل کنیم. پس قبل از انتخاب یه صرافی ارز دیجیتال باید دقت کنیم اون نوع مبادله و تبدیلی که ما مد نظر داریم رو پشتیبانی میکنه یا نه!
پس قبل از انتخاب یه صرافی باید ببینیم هدفمون از معامله چیه و جزئیات خرید و فروش و داراییمون رو مد نظر داشته باشیم. مثل اینکه آیا کوین وتوکنی که میخوایم معامله کنیم توسط صرافی مورد نظر پشتیبانی میشه یا نه؟
یکی از راههای اعتبارسنجی صرافیها؛ تحقیق درمورد سابقه هک شدن و تجربه کاربراشه. ما میتونیم با بررسی اخبار مربوطه، شناسایی مدیران و طراحان ارشد هر مجموعه و نظر کاربرانش به شناخت بهتری درمورد اون صرافی برسیم.
تعداد کوینها و کشورهایی که تحت پوشش یه صرافی هستن هم نشونه ای از سطح اعتبارشونه. قاعدتا ما وقتی میبینیم یه صرافی مثل بایننس، از زمان ظهورش تا الان نه تنها هیچ مورد نقض امنیتی نداشته بلکه هر روز افراد بیشتری ازش استفاده میکنن و حجم بزرگی از تبادلات بازار ارزهای دیجیتال رو پوشش میده، با خیال راحتتری شروع به سرمایهگذاری میکنیم.
خیلی از معاملهکنندهها به این مورد توجه نمیکنن اما وجود یه تیم پشتیبانی که موقع بروز مشکل بتونه به سرمایهگذار کمک کنه خیلی روی فرآیند جلب اعتماد تاثیر گذاره.
بعضی از صرافیهای ارز دیجیتال حتی برای اطمینان بیشتر، یه درصدی از سودشون رو به عنوان بیمه در نظر میگیرن. اینجوری در صورت هک شدن و سرقت داراییهای دیجیتال کاربرانشون، میتونن خسارت وارده رو جبران کنن. البته کارمزد صرافیهایی که خدمات خاصی مثل این ارائه میدن بیشتر از صرافیهای معمولیه.
منظور از کارمزد توی معاملههای ارز دیجیتال؛ یه سهم مشخصی از هر معاملست که با توجه به نوع معامله و ارزش ارزی که داره خرید و فروش میشه، به واسطه یا همون صرافی میرسه.
بیشتر صرافیهای ارز دیجیتال در ازای خدماتی که به مشتریهاشون ارائه میدن، کارمزد دریافت میکنن؛ اما هیچ نرخ مشخصی برای مقدار این کمیسیون وجود نداره و قیمتا میتونن از یه صرافی تا یه صرافی دیگه متفاوت باشن. پس موقع خرید از یه صرافی، حتما به میزان کارمزدش دقت کنید.
توی خیلی از صرافیها یه سیستمی وجود داره که به مرور هزینه خدمات رو کم میکنه و حتی به صفر میرسونه و یا برای تراکنشهایی با حجم و ارز دیجیتال مشخص، کارمزد در نظر نمیگیره. البته مواردی هستن که کلا هزینه استفاده ازشون صفره ولی ممکنه کیفیت خدماتشون پایینتر باشه.
بعضی وقتا ما فقط دنبال یه سرمایهگذاری کوچیک و چنتا خرید جزئی هستیم و انجام مراحل طولانی احراز هویت توی بعضی از صرافیهای ارز دیجیتال خیلی برامون خوشایند نیست، در نتیجه ترجیح میدیم از صرافیهایی استفاده کنیم که مرحله احراز هویت ندارن و یا میشه سریع ازش رد شد.
اما خیلی از تریدرهای (معاملهکننده) حرفهای که ارزهای دیجیتالی مختلفی دارن و در طی روز معاملات متعددی انجام میدن، نیاز به اکسچنجی دارن که در طولانی مدت علاوه بر ایجاد یه بستر امن و راحت برای معامله، سرمایه و اطلاعاتشون رو به صورت منظم و درست آرشیوبندی کنه. در این صورت استفاده از صرافیهای ارز دیجیتالی که مراحل احراز هویت جدیتری دارن، انتخاب مناسبیه.
اینجوری سیستم میتونه اطلاعات مورد نیاز افراد رو بهتر مدیریت کنه و در اختیارشون قرار بده. حالا که فهمیدیم مهمترین فاکتورهای انتخاب یه صرافی ارز دیجیتال چیه؛ احتمالا با خودتون میگید بین این همه گزینه، بهترین کدومه؟
شایدم تازه کارید و دنبال یه صرافی میگردید که کار کردن باهاش سادهتر باشه. در هر صورت پیشنهاد میکنم دوتا لیستی که از بهترین صرافیهای ارز دیجیتال خارجی و ایرانی براتون آماده کردیم رو حتما حتما چک کنید! مطمئنا میتونه توی تصمیمگیری بهتون کمک کنه.
توی این مقاله با انواع صرافیهای ارز دیجیتال آشنا شدیم و فهمیدیم چطوری صرافی مناسب خودمون رو پیدا کنیم. البته کار ما با شما اینجا تموم نمیشه. در ادامه ریز به ریز جلو میریم و کیفپولها و صرافیهای مختلف رو باهم مقایسه میکنیم. پس اگه میخواید بدونید بهترین کیفپول ارز دیجیتال کدومه؛ حواستون باشه تا مقاله بعدی ما رو از دست ندید!