نشستی با خودت دو دو تا چهارتا میکنی که پسانداز این چند وقتت رو کجا سرمایهگذاری کنی؟ بورس، طلا، یا املاک؟! شایدم اسم بیت کوین به گوشت خورده ولی هنوز به اندازه کافی به ارزهای دیجیتال اعتماد نداری!؟
توی این مقاله به تموم شک و تردیدها، درمورد ارزش انواع ارزهای دیجیتال جواب میدیم. علاوه بر این، با بیت کوین به عنوان اولین رمزارز دیجیتالی جهان بیشتر آشنا میشیم.
درسادهترین تعریف؛ بیت کوین یه نوع پول دیجیتالیه که هیچ مابهازای فیزیکی نداره و صرفا میشه اون رو ازطریق سامانههای دیجیتال و اینترنت معامله کرد.
ازجمله دلایل ارزشمندی این رمزارز، قدرتمندی شبکهی پشتیبان اون، یعنی بلاک چین هست که که با تکنولوژی خاصی که داره، امنیت و اعتبار این ارز رو تامین میکنه.
بعد از این آشناییِ مختصر؛ این سوال ممکنه ذهن هرسرمایهگذار نوپایی رو به خودش مشغول کنه؛ که چرا ارزهای دیجیتال به عنوان یک نوع پول ارزشمند پذیرفته شدن، درحالی که پشتوانه فیزیکی خاصی ندارن؟
برای جواب دادن به این سوال، لازمه که اول یه کمی با تاریخچه پول بیشتر آشنا بشیم و دلیل ارزشمندی پول رو به عنوان یه واسطه معاملاتی درک کنیم.
بیاید برگردیم به دوران قبل از اختراع پول کاغذی؛ زمانی که آدما کالای اضافی خودشون رو با کالایی که بهش نیاز داشتن مبادله میکردن. اما خب؛ ازجمله مشکلات این روشِ معامله، یکی نبودن خواستههای دو طرف بود. نبود یک معیار مشخص، برای ارزشگذاری و مقایسه کالاها باعث سختی مبادله میشد. این مدل معامله کالا با کالا اولش خوب جواب میداد؛ اما با بیشتر شدن جمعیت و تعداد معاملات، این روش پرداخت کم کم از رونق افتاد.
بعد از اون؛ مردم برای راحتی مبادله، کالایی خاص رو که میدونستن برای تمام افراد ارزشمنده؛ به عنوان واسطهای برای پرداخت انتخاب میکردن. چیزایی مثل فلزات و سنگ های زینتی و یا صدف و نمک. مشکل این مدل پولهای کالایی با گسترش تجارت جهانی مشخص شد. برای مثال؛ خیلی از این پولها رو نمیشد برای مدت طولانی پسانداز کرد. همچینین حمل و نقل و محافظت از اونها در معاملات کلان، هزینه و زمان زیادی نیاز داشت.
درنتیجه با گسترش تجارت و نیاز بیشتر به پول؛ پولهای کاغذی ظهورکردن. در این دوره هنوز پشتوانه پولهای کاغذی، طلا و نقرهای بودکه درخزانهها نگهداری میشد.
در تمام این روش های مبادلاتی؛ مردم به ارزش چیزی که بهعنوان پول ازش استفاده میکردن اعتماد داشتن. حالا چه ارزش ذاتی خود اون کالا، چه ارزش طلا و نقرهای که پشتوانه پول کاغذی بود.
با این وجود میتونیم نتیجه بگیرم؛ پایه و اساس ارزشمندی پول برای انسان اعتماده.
با دونستن تموم این چیزا، اگه الان بهتون بگم امروزه کل حجم پول در گردش، درتمامی کشورها بدون پشتوانست به احتمال زیاد جا میخورید! خب حتما میخواید بدونید چی شد که اینجوری شد؟ پس بریم که داستان ارزهای فیات رو بشنویم.
تاریخچه پول به ما نشون میده که چرا بیت کوین ارزشمنده.
در جنگ جهانی دوم؛ آمریکا یکی از اصلیترین تامینکنندگان سلاح گرم در جهان بود. این کشور درعوضِ تجهیزات نظامی، از کشورهای اروپایی طلا میگرفت. درنتیجه با نزدیکشدن به پایان جنگ، ذخیره طلای آمریکا بیشتر و بیشتر میشد. تا جایی که تخمین زده شده؛ حدود دو سوم طلای کشفشده بر روی زمین در اون زمان، تحت اختیار آمریکا بوده.
با پایان جنگ، ایالاتمتحده که حالا با پشتوانه عظیمی از طلا، ابرقدرت جهان پس از جنگ محسوب میشد؛ قراردادی رو در جامعه ملل پیشنهاد داد. براساس این قرارداد، خیلی از کشورها نرخ معاملاتی خودشون رو با دلار آمریکا هماهنگ کردن. به این صورت که طلای خودشون رو به خزانه آمریکا میدادن و درعوض دلار میگرفتن. بانک مرکزی این کشورها میتونستن در صورت نیاز و در هر زمانی، دلارشون رو با طلای موجود در خزانه عوض کنن.
این داستان تا زمانی ادامه داشت که در سال ۱۹۷۱، آمریکا اعلام کرد؛ پول ملی این کشور دیگه توسط طلا و نقره پشتیبانی نمیشه. آمریکا با استفاده از اصطلاح پول قانونی، مردمش رو به استفاده ازکاغذهایی که پشتوانه خاصی نداشتن محدود کرد. اما چرا با این وجود؛ هنوزم این کاغذهای سبز رنگ جزو باارزشترین ارزهای دنیان؟
در حقیقت، پشتوانه جدیدی که دولت آمریکا برای پول ملی خودش در نظر داشت؛ قدرت سیاسی کشورش بود.
اعتماد مردم به این پول برپایه اعتباریه که قدرت این دولت درسراسر جهان داره.
خلاصه؛ اینجوری شد که پول بی پشتوانه یا همون پول فیات به وجود اومد. این مدل پول جدید، کم کم توسط تمامی دولتها پذیرفته شد و امروزه در سراسر دنیا رایجه.
با اینکه چرخه استفاده از پول فیات؛ به عنوان اصلیترین واسطهی معاملاتی در جهان، هنوز هم با قدرت در جریانه؛ اما توسعه علم و فناوری، آینده سیستمهای پرداخت جهانی رو به سمت فراگیر شدن هرچه بیشتر ارزهای دیجیتال پیش میبره.
منظور از ارزدیجیتال یه نوع پول غیرفیزیکیه؛ که صرفا میتونه به صورت دیجیتال، و ازطریق اینترنت و وسایل هوشمند معامله بشه.
ارزهای دیجیتال انواع مختلفی دارن؛ اما وقتی بحث از پرچمدارشون میشه، بدون شک بیت کوین پیشتاز این جمعه. بیت کوین برای اولین بار درسال ۲۰۰۸ ظهور کرد و یکی از پرنفوذترین ارزهای دیجیتال حال حاضر دنیاست که حجم وسیعی از معاملات این بازار رو شامل میشه.
اطلاعات زیادی درمورد هویت اصلی سازندگان این تکنولوژی شگفتانگیز در دست نیست. اونها رو صرفا با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو میشناسن. اما به قطع؛ طراحی همچین سیستم پرداخت بیواسطه و جهانی، ایدهای خاص و ترکیبی هوشمندانه از علم اقتصاد و برنامه نویسی بوده.
با اینکه تازه با بیت کوین آشنا شدیم اما مهمه که اسمش رو درست تلفظ کنیم. یکی از اشتباهات رایج ما ایرانی ها درمورد بیت کوین، طریقه تلفظشه.
کلمه بیت کوین (bitcoin) در انگلیسی؛ ترکیبی از دو واژست:
بنابراین وقتی ما میگیم بیت کویین؛ به جای واژه کوین (coin)، داریم یه واژه انگلیسی دیگه، یعنی کویین (queen) به معنای ملکه رو به کار میبریم! که در این صورت، کلمه ما کلا معنای متفاوتی پیدا میکنه.
تا اینجا کم و بیش با انواع پول از گذشته تا امروز آشنا شدیم و فهمیدیم پشتوانه پولی که الان توی دست ماست چیه. اما شاید براتون سوال باشه که چرا با اینکه ارزهای کاغذی هنوزم کارآمد و رایجن ؛ تکنولوژی جدیدی به نام ارزهای دیجیتال مطرح شده؟ اصلا تفاوت پول دیجیتال و فیات چیه؟ و چرا میتونیم به بیت کوین اعتماد کنیم؟
بعد از فروپاشی اقتصادی آمریکا توی سال ۲۰۰۸؛ خیلی ها شروع کردن به انتقاد از پول فیات. اونها دلیل اصلی این میزان از تورم رو بی ثباتی و متمرکز بودن مدیریت ارز فیات می دونستن.
ازجمله مشکلات پول فیات میتونیم به افزایش بیش از اندازه حجم نقدینگی اشاره کنیم. به دنبال این افزایش؛ تقاضای کل جامعه برای خرید بالاتر میره. حالا اگه همگام با افزایش تقاضا برای کالا، میزان تولید و عرضه در جامعه بیشتر نشه، قیمتها بالا میرن و این یعنی قدرت خرید یا همون ارزش پول، کاهش پیدا میکنه. در نتیجه تمام این اتفاقات، پدیدهای به نام تورم به وجود میاد.
از طرف دیگه ضعیف شدن و یا از بین رفتن یک دولت، تهدیدی همیشگی برای ارزش پول ملی یک کشوره.
کنترل مطلق دولتها و حق انتشار نامحدود پول؛ از جمله شرایطیه که درصورت مدیریت غیرمسئولانه، باعث نوسانات شدید ارزش پول فیات میشه. این قبیل مشکلات باعث شد که برای اولین بار، ایده ارزهای دیجیتال و بیت کوین مطرح بشه.
مردم به بیت کوین اعتماد میکنن؛ چون یه بستر امن برای معاملست.
درنتیجه؛ پشتوانه بیت کوین مثل هر نوع پول دیگهای؛ اعتمادیه که معاملهکنندهها نسبت به ارزشش دارن.
در این مقاله دیدیم بشر از همون ابتدا، برای رفع نیاز تجارت و سهولت پرداخت؛ ایده مبادله کالا با کالا، پول کالایی و کاغذی و بعد هم فیات رو مطرح کرده. امروز هم زمان اون رسیده تا همگام با پیش رفتن در عصر علم و سرعت، نظام مالی رو با تکنولوژیهای روز دنیا همراه کنیم. به نظر میرسه در این مسیر؛ ارزهای دیجیتال، پتانسیل لازم و کافی برای جانشینی رو در خودشون دارن.
ارزهای دیجیتال؛ انقلابی تدریجی در روند نظام مالی دنیا هستن.
یکی از اصلیترین زمینههای محبوبیت، ارزش و اعتبار بیت کوین به خاطرشبکه پشتیبان اونه که با نام بلاکچین شناخته میشه. برای آشنایی بیشتر و بهتر با این ارز؛ دونستن یکسری نکات درمورد این شبکه غیرمتمرکز اما قدرتمند، ضروریه.
برای دسترسی هرچه سریعتر به آخرین اخبار بازار ارزهای دیجیتال و استفاده از آموزشهای رایگان؛ صفحه اجتماعی ما رو در توییتر و اینستاگرام دنبال کنید.