در دنیای برنامه نویسی برای بهبود یک نرم افزار، توسعهدهندگان روی اون آپدیتهایی رو پیاده میکنن که باعث تغییراتی در کارکردشون میشه و سیستم نسبتا جدیدی رو بر روی ساختار قبلی به اجرا در میاره. در اصطلاح برنامه نویسی، به این سیستم جدیدی که روی کار اومده فورک گفته میشه.
توی این مقاله میخوایم درمورد انواع فورک در دنیای ارزهای دیجیتال و تاثیرگذاری اونها روی بازار و قیمت رمزارزهای مختلف صحبت کنیم.
از اونجایی که بیشتر ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین به صورت غیرمتمرکز و توسط تکنولوژی بلاکچین مدیریت میشن، در نتیجه برای بررسی تاثیر فورک روی رمزارزهای مختلف، اول باید ببینیم که فورک در شبکههای غیرمتمرکز چه طوری ایجاد میشه.
در سیستمهای مبتنی بر بلاکچین، بعد از اینکه برنامهای طراحی میشه و به اجرا در میاد، امکان ایجاد تغییرات در اون برای سازندگان اصلی غیرممکنه. در این شرایط توسعهدهندگان تنها در صورتی میتونن قوانین اون برنامه رو تغییر بدن که کابران شبکه درموردش به توافق برسن.
با توجه به منبع باز بودن بیشتر پروژههایی که با استفاده از فناوری بلاکچین ارائه میشن، هرکسی میتونه تغییراتی در کدهای مربوطه ایجاد کنه و با اضافه کردن یک قابلیت جدید و یا برطرف کردن یه مشکل، آپدیت جدیدی رو با عنوان فورک به سیستم اضافه کنه.
اعتبار این شاخه جدیدی که اضافه میشه، بستگی به میزان پذیرش این تغییر توسط اعضای شبکه داره. ممکنه یک فورک قابلیتهای جالب و کاربردی رو در اختیار استفاده کنندگان قرار بده و یا اینکه تیم توسعهدهنده در حوزه مربوطه، معتبر و شناختهشده باشه. این عوامل باعث میشن تا اعضا تمایل بیشتری برای ملحق شدن به این رشته تغییرات داشته باشن و استفاده از سیستم قدیمی رو کنار بگذارن.
شاید براتون سوال باشه که خب، اگه بین کاربران یک شبکه درمورد پذیرش یک فورک اختلاف وجود داشته باشه، چه اتفاقی میوفته؟! برای جواب دادن به این سوال لازمه تا با انواع فورکها بیشتر آشنا بشیم.
در یک بلاکچین دو نوع فورک میتونه اجرا بشه:
در این مدل به روزرسانی، کاربرانی که علاقهای به پذیرش تغییرات جدید ندارن، میتونن با همون سیستم قبلی به کار خودشون ادامه بدن. البته اگه بیشتر افراد آپدیت جدید رو قبول کنن، ممکنه این گروه در برخی از فرآیندهای مربوطه به مشکلاتی بر بخورن.
هارد فورک نوعی آپدیته که بعضی از قوانین قبلی رو برای کاربران غیرقابل استفاده میکنه. در این صورت کسایی که با این فورک همراهی نکنن، در ثبت تراکنشهای خودشون به مشکل بر میخورن.
هارد فورکها میتونن برای بهبود قوانین قبلی و یا ساختن یک دسته قوانین مستقل و جدید استفاده بشن.
به طور کلی میشه گفت دو دسته هاردفورک در فضای ارزهای دیجیتال وجود داره:
تراکنشها و بلاکهایی که در بلاکچین اورجینال قرار دارن، روی پروژه فورکی که میخواد صورت بگیره هم کپی میشن. در نتیجه اگه شما مثلا ده بیت کوین در شبکه اصلی داشتید، در رشته بلاکهای جدیدی هم که ایجاد شده، به همون تعداد، کوین جدیدی که طراحی شده رو دریافت میکنید.
در حقیقت انگار که دارایی دیجیتال شما با فورک دوبرابر شده باشه. البته باید دقت کنید که تنها اون میزان از سرمایه دیجیتالی شما که قبل از اعمال تغییرات خریداری کرده بودید، میتونه دو برابر بشه و بعد از فورک دیگه همچین عملکردی امکانپذیر نیست.
این جریان باعث میشه تا قبل از اجرایی شدن یک فورک، افراد زیادی به خرید کوین و توکن شبکه مورد نظر رو بیارن و باعث افزایش قیمت اون بشن.
از طرفی اگه هدف از آپدیت سیستم بهبود شبکه باشه، با گذشت زمان و افزایش تعداد علاقمندان به این پروژه، قیمت رمزارز جدیدی که ایجاد شده هم افزایش پیدا میکنه.
در ادامه میخوام دو فورک معروف در دنیای ارزهای دیجیتال رو به شما معرفی کنیم:
در سال ۲۰۱۶ بلاکچین اصلی اتریوم در مواجه با یک حمله سایبری هک شد و حدود ۵۰ میلیون دلار از دارارییهای کاربران این شبکه به سرقت رفت. در پی این اتفاق برای جلوگیری از ادامه فعالیت هکرها و جبران خسارتهای مالی وارد شده، هارد فورکی روی این شبکه طراحی شد.
به این ترتیب بعد از اجرایی شدن تغییرات جدید، شبکه قدیمی با عنوان اتریوم کلاسیک و فورک جدید با نام رایج اتریوم از هم متمایز شدن.
بیت کوین کش در تاریخ یکم آپریل سال ۲۰۱۷ به عنوان یک فورک در شبکه بیت کوین شروع به کار کرد. بیت کوین کش جزو اولین هادرفورکهای تاثیرگذاری بود که در بلاکچین بیت کوین ایجاد شد.
هدف این فورک افزایش حجم بلاکهای شبکه بیت کوین از ۲ به ۸ مگابایت بود. چنین ارتقایی باعث افزایش سرعت تایید تراکنشها و راحتی انجام معاملات برای کاربران شد.
توی این مقاله با مفهوم فورک و انواع مختلف اون در دنیای ارزهای دیجیتال آشنا شدیم.
نکته قابل توجه اینکه بدونیم، تمام فورکهایی که طراحی میشن با هدف بهبود سیستم و یا رفع مشکلی در شبکه، ایجاد نشدن. بنابراین برای اینکه سرمایهگذاری مطمئن و منطقی داشته باشیم، قبل از هر اقدامی بهتره تا درمورد پروژه مورد نظر به خوبی تحقیق کنیم.